Varför IoT?

Vem behöver IoT? “Internet of things” eller “sakernas internet” på Svenska. Varför ska vi ha det? Det hör jag daligen företagsledare säga, men det beror nog mest på att det pratas mycket om IoT, 5G och massvis med konstiga förkortningar som ska vara framtiden utan att konkret prata om vad det ska användas till.

Du använder redan IoT idag i ditt företag! Eller ja, jag skulle tro det iallafall. Jag börjar leta lite hemma för att se vad jag har där:

Routern, Larmet, Elbilsladdaren, Playstation, TV:n, alla Datorer, Mobiler och Surfplattor. Smartklockor och träningsarmband. Just ja, jag har ju bytt ut alla glödlampor till Philips Hue, styrs med en app, slipper springa runt och släcka, Perfekt! Visst går det att streama Spotify i massa olika högtalare hemma, Googleassistenten. Värmepumpen! Och ja, nya torktumlaren skickar ju meddelande till mobilen när den är färdig. Lite kameraövervakning och Låset på ytterdörren kan jag ju styra med en app. Robotdammsugaren! Jag har ingen robotgräsklippare än, men jag har ju appstyrning på bevattningen i uterummet. Lägg till alla blåtandsheadset, fjärrkontroller, fler högtalare och just ja bilen har ju en app. Alla grannar har solceller på taket, kanske borde skaffa jag med? Dom är ju uppkopplade.

Typisk ny IoT pryl hemma.

Vår robotdammsugare heter Myggan.

Listan blir ganska lång när man börjar fundera på vilka prylar som faktiskt är uppkopplade på ett eller annat sätt. Samma sak när det gäller på företaget. Så högst troligt är att du och dina prylar redan är en del av IoT.

Men det mesta av ovan pryar förutom larmet, bilen, mobilerna, surfplattorna kopplar upp sig endast via Wi-fi och det innebär ju att dom bara kommer att fungera i Mitt hem och det är här någonstans framtidens IoT “cellular IoT” (vi kan kalla det mobilt IoT) med hjälp av det nya 5G nätet kommer in. Om man istället för att koppla alla prylar till sitt wi-fi, utan istället använder mobilnätet så kommer ju grejerna funka nästan överallt! För mig i mitt hem är det ju lite skit samma, men för många företag kommer detta betyda helt nya möjligheter.

Senaste åren har det faktiskt ploppat upp massvis med företag som har produkter och tjänster som bara är möjliga med mobilt IoT. Voi, Uber, Bolt och alla andra transporttjänster som bygger på att du kan se i realtid var ditt närmaste fordon befinner sig. Eller alla paketboxar som finns överallt och vet precis när ditt paket ramlar in, eller bara att du får veta när posten lagt ett paket i din brevlåda. Äldre personer övervakas med IoT enheter i sina hem och kan därför slippa

Massvis med företag inser att man kan effektivisera ganska många tidigare manuellt processer, där en tekniker tidigare måste åka ut för att mäta eller läsa av olika värden på utrustningar, nu kan man sätta en sensor med ett simkort istället så har man sparat många dyra timmar. Man kan optimera körstäckor och serviceintervaller om man får uppdaterad data får fordon.

Det finns hur mycket som helst att göra med mobilt IoT, så frågan är nog vilka företag som kommer överleva utan?

Föregående
Föregående

E-sim & esim

Nästa
Nästa

Vad är skillnaden mellan IoT och M2M?